Mindennapi egészség – egészségügyi útmutató || kacsa.net

Egészség és szépség bármilyen korban. Cikkek – egészség-szépség témakörben. Egészség-szépség bőrápolás-szépségápolás. Légy friss és energikus. Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában.

Energiaszükséglet kalkulátor

Energiaszükséglet kalkulátor


A fizikai és szellemi tevékenység energiaszükséglete egyénenként változó. Függ a végzett tevékenység formájától, az intenzitástól, az időtartalomtól egyaránt. Egy adott személy egyénre szabott napi energiaigénye az alapanyagcsere szükséglet, valamint a munkavégzésből, a fizikai aktivitásból adódó terhelés ismeretében kiszámítható.

A testmozgással és táplálkozással kapcsolatban használt energiaegyensúly kifejezés azt jelenti, hogy a szervezetbe a táplálkozással bevitt energiamennyiség azonos a szervezet működésére felhasznál energiamennyiséggel. Amennyiben hosszabb időn keresztül a bevitt energiamennyiség (kalória) nagyobb, mint a felhasznált, és nincs aktív, rendszeres testedzés, akkor a szervezet a többletet „elraktározza”, főként zsírszövet formájában. Ez testtömeg növekedéshez, azaz túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet (pozitív energiamérleg).

Ezzel szemben, ha kevesebb energiamennyiséget veszünk magunkhoz, mint amennyire valójában szükségünk van, és növeljük a fizikai aktivitást, a kialakult energiahiányt a szervezet tartalékaiból fogja fedezni, ami testtömeg csökkenéshez vezet (negatív energiamérleg) https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermekkori_elh%C3%ADz%C3%A1s. Normál, nem ingadozó testtömeg esetén a bevitt kalória és a leadott energiamennyiség azonos, azaz energiaegyensúly áll fenn.

Az energiaegyensúly két meghatározó és egymással szoros kapcsolatban álló eleme az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés. Mindkettő fontos szerepet tölt be a betegségmentes, minőségi élet kialakításában és megtartásában.

Az alapanyagcsere nem más, mint a szervezet minimális energiaszükséglete, az alapvető élettani folyamatok (légzés, keringés, belső szervek működése) által felhasznált energiamennyiség, nem tartozik ide tehát a mozgásra fordított energia mennyisége. Az alapanyagcsere általában a napi összes energiafelhasználás 60-70 százalékát teszi ki.

Rate this post