Mindennapi egészség – egészségügyi útmutató || kacsa.net

Egészség és szépség bármilyen korban. Cikkek – egészség-szépség témakörben. Egészség-szépség bőrápolás-szépségápolás. Légy friss és energikus. Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában.

Stresszoldó háziállatok

Stresszoldó háziállatok


Tanulmányok igazolják, hogy a háziállatok jót tesznek az emberek egészségének, feloldják a mindennapi stresszt, mozgásra, más emberekkel való találkozásra is késztetik a gazdikat. Dr. Balogh Barna csíkszeredai állatorvos is megfigyelte a kutyák jótékony hatását a gazdikra. Tapasztalata szerint az egykék és az egyedül élô idôsek esetében például egyértelmû a négylábú kedvencek pozitív hatása.

Az egyik központi napilap cikkezett nemrég arról, kutatásokra és tanulmányokra alapozva, hogy a házi kedvencek, kutyák, macskák és egyéb állatok mennyire jó hatással vannak az emberek egészségére. A cikk szerint a hobbiállatok stresszoldó hatással bírnak, hisz egy kutya vagy macska mellett a mindennapi munkában kimerült ember is jókedvre derül. Annak is stresszoldó hatása van, ha beszélgetünk állatainkkal.

HIV-vírussal fertőzött férfiak részvételével végzett kísérletben bizonyították, hogy akiknek háziállatuk volt, védettebbek voltak a depresszióval szemben, mint azok, akiknek nem volt négylábú kedvencük. Ugyanakkor – írták a cikkben – a háziállatok az emberek vérnyomására is jó hatással vannak hu.wikipedia.org. Kimutatták, hogy a vérnyomás-problémákkal és stresszel küszködő, háziállattal rendelkező emberek védettebbek a szívbetegségek ellen, mint azon sorstársaik, akiknek nincs kutyája vagy macskája. A háziállatok jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy testmozgásra kényszerítik gazdákat, ha levisszük őket sétálni vagy játszunk velük akár bent a házban is, már mozgást jelent. Kapcsolatokat is ápolunk, illetve alakítunk ki kedvenceink által, például ha a sétáltatás során beszédbe elegyedünk más kutyásokkal.

Dr. Balogh Barna Csíkzsögödben dolgozó állatorvos is tapasztalta munkája során a kutyák jótékony hatását gazdijukra. „Főként az egyke gyermekek szocializálódásában segítenek nagyon a kutyák” – kezdte az állatorvos. Kifejtette, a testvér nélküli gyereknek nincs kire vigyáznia, figyelnie. Ezt pótolja a kutya, amelyet sétáltatni kell, enni kell adni neki, állatorvoshoz kell vinni, tehát van felelősség, amelyet a gyereknek a kutyával együtt fel kell vállalnia. Vannak olyan gyerekek, akik egyenesen testvérüknek tekintik a kutyát – mondta az állatorvos. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos, hogy a szülők a gyermeknek megfelelő egyéniségű kutyát vásároljanak, tehát olyan állatot válasszanak, amelynek fajta-adottságai találnak a gyerekek egyéniségével.

Például egy mozgékony, szaladgálni szerető gyerek mellé nem kell bernáthegyi. „Mindenekelőtt a kutya mozgásigényét kell megvizsgálni, ölebnél nagyobb állatot, már cocker spánielt sem szabad házban tartani, mert az nem jó a kutyának, unatkozni fog, összerág dolgokat, elhízik” – mondta dr. Balogh Barna. Azt tanácsolta, ugyanolyan temperamentumú kutyát vegyünk, mint amilyenek mi vagyunk, kolerikus ember például hasonló kutyát vegyen, mert így ki tudják egészíteni egymást. Egyedülálló embereknek is ajánlom a kutyát – mondta az állatorvos.

Elmesélte, gyakran előfordul, hogy a gyerek által tizenéves korban kikönyörgött kutyához a szülők előbb rosszul viszonyulnak, majd mikor néhány év múlva elkerül otthonról, és a szülők otthon maradnak a kutyával, megszeretik az állatot, és rá vetítik ki a törődésüket, rá fordítják az eddig a gyerek által kapott gondoskodást. „Többször láttam már olyat, hogy azok a szülők, akik egy-két éve még hallani sem akartak a kutyáról, ebben a helyzetben annyira megszerették az állatot, hogy a világ minden pénzéért sem adták volna oda senkinek” – mesélte dr. Balogh Barna. Elárulta, azért is nagyon szereti a kutyákat, mert azok nem hazudnak, őszintén fejezik ki, ha szeretik, utálják a gazdit, vagy félnek tőle.

„Ez jó hatással van mindenkire, ezért is szeretik az emberek a kutyát, és mondják róla, hogy a legőszintébb barátja mindenkinek” – fejtette ki az állatorvos. Még elmondta, egészségügyi szempontból még egy, a háziállatok mellett szóló érv, hogy azáltal, hogy háziállat van a közelünkben, erősödik a nem specifikus immunrendszerünk. „Nyugaton már bebizonyították, hogy szemben a városi gyerekekkel, a tanyákon, farmokon felnövő gyerekek többsége semmire sem allergiás. Ez nálunk is megfigyelhető, a falusi gyerekek között, akik természetes környezetben, állatok mellett nőnek fel” – említette dr. Balogh Barna, hozzátéve, hogy bár ezt még nem bizonyította senki, meggyőződése, hogy a kutyák közelsége is ilyen jó hatással van a gyerekekre.

Rate this post