Mindennapi egészség – egészségügyi útmutató || kacsa.net

Egészség és szépség bármilyen korban. Cikkek – egészség-szépség témakörben. Egészség-szépség bőrápolás-szépségápolás. Légy friss és energikus. Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában.

Test és lélek

Test és lélek


Az nem meglepő, hogy egy agyonhajszolt időszak után a szervezetünk fellázad, és ha magunktól nem akarunk pihenni, egy kiadós betegséggel kényszerít ágyba minket. De vajon a gerincbetegségnek és a derékfájdalomnak is lehet lelki háttere? Stoll Dániel Pétert, az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológusát kérdeztük.

Belégzés és kilégzés. Feszítés és nyújtás. Koncentráció és ellazulás. A jóga az ellentétek sportja, ami amellett, hogy átmozgat és izmosít, a lelkünkre is jó hatással van. Utána jártunk, hogy miért. Mindenkire másként hat a stressz. Vannak, akik étvágytalanok lesznek, és vannak olyanok, akik az evést használják a feszültség levezetésére www.mnsza.hu. Mivel védekezhet a magukat kínálgató süteményes dobozok ellen?

Bepakoltad a tízórait? Kiszedted a szennyest? És mit mondott a redőnyös? Ezek azok a mondatok, amelyeket nap mint nap mantrázunk rohanás közben – reggel és este is. Még egy jól működő párkapcsolatot és családot is veszélyeztetheti ugyanis a stressz, a rohanás és persze az állandó időhiány. Biztos csak a front! Igen, leggyakrabban a frontérzékenységet szokták hibáztatni, pedig a szervi okok mellett sok esetben lelki tényezők állnak a hasogató, görcsös vagy pulzáló fájdalom hátterében.

Bűntudat, undor, el nem apadó éhségérzet. Többek között ezek jellemzik a viszonylag új keletű betegséget, a falásrohamot. Gyógyítása komplex: a gyógyszeres kezelésen kívül ugyanis a lélekre is hatni kell . Sötét utcán megyek éjszaka. Előttem 15 lépésre lassan kibontakozik egy alak. Ahogy közeledem, kirajzolódik egy nagy fej, négy tappancs, és jó sok éles fog… A pulzusom az egekbe szökken, miközben szépen lassan megkerülöm a kutyát. Félek.

„Jó éjszakát!”- mondjuk minden éjszaka, de sok embernek ez csak egy örök álom marad. Magyarországon az óvatos becslések szerint minden második felnőtt szenvedett már ideiglenes alvászavarban. A nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat, az idősebeknél pedig többször fordul elő, mint a fiataloknál. Napjainkban egyre több embert érint az elhízás. Három magyar felnőttből átlagosan egy túlsúlyos és egy elhízott, vagyis a felnőtt lakosság kétharmada küzd valamilyen súlyproblémával. Ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a gyerekek, serdülők körében is egyre gyakoribb a túlsúly: a serdülők  15-16 százaléka küzd az elhízással.

Úgy tűnik, hogy valami születőben van. Egy mozgalom, ami leginkább „az erős az új vékony” szlogennel jellemezhető, és ami egy-két lelkes facebook posztból lassan a mindennapjaikat is befolyásoló trenddé alakulhat. Egy mozgalom, ami leginkább „az erős az új vékony” szlogennel jellemezhető, és ami egy-két lelkes facebook posztból lassan a mindennapjaikat is befolyásoló trenddé alakulhat

Rate this post