Mindennapi egészség – egészségügyi útmutató || kacsa.net

Egészség és szépség bármilyen korban. Cikkek – egészség-szépség témakörben. Egészség-szépség bőrápolás-szépségápolás. Légy friss és energikus. Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában.

Veszélyes vegyszer: a klórgáz

Veszélyes vegyszer: a klórgáz


Tavaly hivatalosan 101 klórmérgezés történt az országban. Az ilyen típusú balesetek többsége háztartásokban következik be, ezért is kiemelten fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel mindig óvatosan bánjunk. Az ilyen tisztítószereket soha nem szabad keverni, mivel a keveredés eredményeként keletkező klórgáz már kis mennyiségben is igen kellemetlen tüneteket okoz. A legsúlyosabb balesetek ipari felhasználáshoz köthetők, ebből szerencsére évente csak néhány fordul elő.

Milyen anyag is klór?

A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Többféle vegyszer, mint például uszodai fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, valamint fehérítőszerek gyártásának alapanyaga. Ipari vegyszerként a legsúlyosabb mérgezési veszélyforrás a klórgáz szállítás vagy tárolás közben történő esetleges szivárgása vagy kiömlése. Erősen mérgező klórgáz azonban a háztartásban is keletkezhet: ha klórtartalmú tisztítószereket vagy uszodavegyszereket (klórtabletta) és a savas tisztítószereket (mint pl. a vízkőoldó) egyidejűleg használunk, a szervezet veszélyes anyagok képződhetnek.

Milyen testi tüneteket okozhat?

A klórgáz a nedves emberi szövetekkel (például szem vagy a felső légutak) érintkezve a szövet víztartalmával sósavat képez, amely ingerli a nyálkahártyát és nagy töménységben maró sérülést is okozhat az érintett területen. A tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, azonban már kis töménységű gáz belélegzése is nyomban égő érzést okoz az orrban és a torokban. Ezután fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögés és nehézlégzés is kialakulhat a klórgáznak köszönhetően. A szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Nedves bőrön szintén égő érzést okoz és egészen a hólyagképződésig ingerli a bőrt.

Veszélyek az ipari felhasználás során

Bár a nagy töménységű gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül halált is okozhat, a halálos mérgezés szerencsére ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, mely gyorsan a terület elhagyására késztet bennünket. Súlyosabb mérgezés esetén a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn. Tünetei lehetnek a nyálkahártya duzzanat, görcsös köhögés, rekedtség, fulladásérzés, nyál- és orrfolyás, illetve a mellkasi fájdalom hu.wikipedia.org. A mérgezés egészen súlyos eseteiben véres köpet, majd tüdő ödéma, tüdőgyulladás alakulhat ki, akár késői tünetként is.

Mi a teendő?

Klórgáz-mérgezés esetén a szemnyálkahártyát tiszta vízzel kell kiöblíteni 10 percig, ezt követően szemorvoshoz kell fordulni. A bőrfelületet szintén bő vízzel kell lemosni. Mivel a késői tünetek akár két nap késéssel is bekövetkezhetnek (gyakran tünetszegény lappangási időt követően), a gáz belélegzése után minden esetben orvosi vizsgálat szükséges.

Rate this post